img

img

Saturday, February 27, 2016

LOPOVLUK U CRKVI Patrijarh otkrio krađu 80.000 evra

LOPOVLUK U CRKVI Patrijarh otkrio krađu 80.000 evra

Mirko Vidačak, bivši starešina Crkve Lazarica u Beogradu, proneverio je čak 80.000 evra crkvenog novca, saznaje „Blic“.
Foto: D. Briza / RAS Srbija Žalosno: Patrijarh Irinej
Patrijarh Irinej je zbog toga udaljio Vidačaka sa mesta starešine i uputio ga u parohiju na periferiji Beograda, u Višnjicu. Krađu je krajem 2014. otkrio sam patrijarh proveravajući kasu ove crkve. Izvor „Blica” iz Patrijaršije tvrdi da je razlog za kontrolu bilo naglo smanjenje prihoda u 2013. i 2014. koji su stizali u patrijaršijsku kasu iz Lazarice.
- Crkva je dobrostojeća jer se u njoj nalazi deo carevih moštiju, ali i čudotvorna ikona Svetog Mine, zbog čega dolaze ljudi iz cele Srbije i ostavljaju priloge. Poslednjih godina po prihodima je izgledalo kao da gotovo niko ne dolazi, pa je patrijarh posumnjao da se novac sliva u privatne džepove - kaže naš izvor.
Patrijarh za „Blic“:
Nemam reči da opišem nesreću koju sam doživeo jer je Božji izaslanik zloupotrebio novac siromašnih vernika.
Utvrđeno je da nedostaje 80.000 evra, što je, kaže naš sagovornik, patrijarha toliko iznerviralo da se umalo nije onesvestio.
- Odmah je Vidačaka udaljio iz parohije i naložio novom starešini Dragoslavu Stikiću da se novac nadoknadi do sredine 2016. Patrijarh je odlučan u borbi protiv finansijskih malverzacija u crkvi - kaže naš izvor.
Mirko Vidačak i njegova crkva
Saznanja „Blica“ potvrdio je i patrijarh Irinej.
- Kontrolisao sam finansija Lazarice, gde je utvrđeno da sa novcem vernika starešina nije dobro raspolagao. Manjak u kasi bio je oko 80.000 evra. Nemam reči da opišem nesreću koju sam doživeo zato što se neko od Božjih izaslanika usudio da novac siromašnih vernika zloupotrebi. Finansijske zloupotrebe nisu dostojne Božjih hramova i zato sam naložio da se provere sve crkvene finansije - izjavio je patrijarh za „Blic“.
Na pitanje da li je malverzacija prijavljena i državnim organima, patrijarh je rekao da „sve ide svojim tokom“.
EVIDENCIJA
Foto: A.Stanković / RAS Srbija
Mirko Vidačak se nije javljao na telefon, a novi starešina Dragoslav Stikić nas je uputio na crkveni odbor.
- Sada se svaki prilog evidentira u crkvene knjige i novac je gotovo nadoknađen - kažu u odboru.
Beogradske parohije mesečno samo od obreda u proseku inkasiraju oko 10.000 evra, a prihodi se ubiru i od prodaje sveća i priloga vernika

 http://www.blic.rs/vesti/drustvo/lopovluk-u-crkvi-patrijarh-otkrio-kradu-80000-evra/1vcq3gs

No comments:

Post a Comment