img

img

Monday, November 9, 2015

Косово није примљено у Унеско

Промените величину слова
   
09. новембар 2015. | 00:20 → 16:35 | Извор: РТВ, Танјуг, Б92, ФоНет

Косово није примљено у Унеско

ПАРИЗ - 
Косово није примљено у Унеско пошто за пријем није добило потребну двотрећинску већину на Генералној конференцији ове организације.
Гласале су 142 чланице, за је гласало 92, против је било 50, а уздржаних је било 29. За двотрећинску већину је било неопходно 95 гласова, па су за усвајање предлога недостајала три гласа.
Међу земљама које нису подржале пријем Косова су Бразил, Кина, Шпанија, Русија, Индија, Казахстан, Белорусија, Палестина, Северна Кореја, Словачка, Уругвај, Венецуела, Бахреин, Индонезија...
Уздржани су, између осталих, били Босна и Херцеговина, Колумбија, Грчка, Нигерија, Перу, Пољска, Румунија, Сингапур, Тринидад и Тобаго, Тунис и Замбија.
За приступање Косова Унеску између осталих гласали су Белгија, Француска, Канада, Бугарска и Белизе, Ирска, Исланд, Италија, Литванија, Малезија, Пакистан, Панама, Норвешка, Нови Зеланд, Португал, Чешка, Велика Британија, Словенија, Шведска, Швајцарска, Чад, Тајланд, Турска, Авганистан, Албанија, Немачка, Андора...
РТВ (Иван Илић)
Генерална конференција претходно је одбацила предлог Србије да се одложи изјашњавање о том питању. О том предлогу на плеанарној седници у оквиру Генералне конференције је гласало 170 држава.
За предлог Србије гласало 58, против 88 држава и 22 су биле уздржане, док представници 16 земаља нису били присутни у сали.
За пријем Косова у Унеско потребна је двотрећинска већина.
На почетку седнице обратио се амбасадор Србије при Унеско затраживши одлагање гласања.
За одлагање су биле Кина, Русија, Куба, Аргентина, а одлагању су се успротивиле САД, које немају право гласа, али имају право обраћања, Немачка и Велика Британија.
Представник Велике Британије је на седници рекао да се никад није десило да буде одбијена земља коју је предложио Извршни савет, да је Косово чланица ММФ и Светске банке и да овај захтев нема никакве везе са дијалогом Београда и Приштине и са процесом европских интеграција две стране.
Томе се успротивио Танасковић рекавши да је овде реч о преседану јер никада није била оваква ситуација јер Косово није држава.
Представник Аргентине је рекао да захтев за пријем Косова није у складу са резолуцијом 1244, док је представник Кубе рекао да је то супротном међународном праву.

Pa kako da postane clanica kada Kosovo NIJE DRZAVA !!! 
http://www.rtv.rs/sr_ci/politika/unesko-o-prijemu-kosova-odbacen-zahtev-za-odlaganje-glasanja_657095.html

No comments:

Post a Comment