img

img

Saturday, July 25, 2015

NAMAZANI SLOVENCI POBEĐUJU: Hrvatska izgubila Piranski zaliv!

Spor sa Slovenijom okončaće se porazom Zagreba

NAMAZANI SLOVENCI POBEĐUJU: Hrvatska izgubila Piranski zaliv!

Planeta
Autor:
Slovenci su lobirali kod Arbitražnog suda da odluka o dobijanju izlaza u međunarodne vode bude u njihovu korist, saznaje Kurir. Podela oblasti biće u odnosu 3 prema 1 ili 2 prema 1
Kolinda Grabar Kitarović i lider Slovenije Borut Pahor , foto ap, foto beta
Gubitnici i dobitnici... Šefica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i lider Slovenije Borut Pahor
BEOGRAD - Hrvatska je odlukom Arbitražnog suda izgubila Piranski zaliv, zbog kojeg se još od raspada Jugoslavije 1991. sporila sa svojim severnim susedom, tako da će ta oblast ipak pripasti Slovencima, saznaje Kurir.

Odlukom koja je usledila posle tri godine arbitraže Slovenci su dobili izlaz na otvoreno more, odnosno direktan pristup međunarodnim vodama, što je važno za tu članicu EU, dok je Hrvatska završila kao potpuni gubitnik. Kako saznajemo, prema presudi, podela zaliva biće 75 prema 25 ili 66 prema 33 odsto u korist Slovenije, što će zvanično biti saopšteno krajem godine. Odluka je konačna, pa poražena strana nema pravo žalbe.
Još jedna sednica

To što je Slovenija izašla kao pobednik ne treba posebno da čudi ako se zna da je prethodnih meseci veoma aktivno lobirala kod većine članova Arbitražnog suda da se takva odluka donese.

- Sud će u oktobru održati još jednu sednicu, ali već sad je sve maltene rešeno. Uostalom, nakon što je početkom godine slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec rekao da „ima neslužbene informacije da bi presuda mogla ići u korist Slovenije“, postupak je dobio drugačiju konotaciju. Nema sumnje da je Slovenija izašla iz okvira regularnog ponašanja u arbitražnom postupku i da je sve vreme privilegovana kod sudija Arbitražnog suda - kaže izvor Kurira i dodaje da je više situacija koje to potvrđuju:

Slučaj rešen i ranije

- Žilber Gijom, predsednik Arbitražnog suda, tokom postupka je više puta u odnosu s Jernejom Sekolecom, slovenačkim predstavnikom u sudu, ukazivao na to da je razgraničenje na moru već rešeno u korist Slovenije. A i Sekolec je s nekim ljudima već govorio kako mu je Gijom predočio da će Slovenci dobiti spor".

No comments:

Post a Comment