img

img

Monday, May 11, 2015

Srpski manastiri - svetska baština

Srpski manastiri - svetska baština

Beograd -- Jovan Ćirilov kaže da, prema statutu UNESKO-a, nijedan spomenik na listi te organizacije nema nacionalnu odrednicu.
"Prema njihovom statutu nijedan od 800 spomenika na listi svetske kulturne baštine nije upisan s nacionalnom odrednicom. To je svetsko kulturno nasleđe, Keopsove piramide nisu upisane kao egipatski spomenik niti je muzej Luvr upisan kao francuski", rekao je predsednik Nacionalne komisije Srbije za UNESKO, povodom primedbi SPC da manastiri na Kosovu nisu zavedeni kao srpski na Listi svetske baštine.
Eparhija raško-prizrenska kritikovala je vlasti Srbije zato što su dozvolile da manastiri Pećka patrijaršija, Gračanica i crkva Bogorodica Ljeviška budu upisani na UNESKO-vu listu svetske baštine kao "srednjovekovni spomenici na Kosovu", pri čemu je "potpuno izostavljena odrednica da je reč o srpskim spomenicima, pa čak i o hrišćanskim".

Ćirilov je, međutim, istakao da je u UNESKO-voj pratećoj dokumentaciji o tim manastirima precizirano da je reč o srpskim pravoslavnim spomenicima.

Manastiri Pećka patrijaršija i Gračanica i crkva Bogorodica Ljeviška su, uz Visoke Dečane, upisani na Listu svetske kulturne i prirodne baštine na zasedanju UNESKO-vog komiteta od 8. do 16. jula u Viljnusu (Litvanija), pod zajedničkim imenom "srednjevekovni spomenici na Kosovu".

No comments:

Post a Comment