img

img

Friday, May 15, 2015

AGONIJA MLADE PORODICE

AGONIJA MLADE PORODICE Kupili stan na kredit, redovno ga otplaćuju, upisani kao vlasnici i - izbacuju ih!

Porodici Andreja Šolara s troje male dece preti izbacivanje iz stana koji su kupili na kredit, iako ga redovno otplaćuju i upisani su u katastru kao vlasnici. Porodica Šolar je u opasnosti da ostane bez stana zbog spora investitora zgrade i izvođača radova.
Porodica Šolar
Iseljenje Andreja Šolara iz stana od 37 kvadrata u kojem živi sa suprugom, ćerkom od dve godine i bliznakinjama starim nekoliko meseci zakazano je za 20. maj. Šolar kaže da stan treba da plaća još 27 godina, te da njegova porodica mnogo trpi.

- Supruga se porodila pre termina, na dan kada je stigla tužba za iseljenje, a bebe su morale da prolaze testove kako bismo utvrdili da li su zdrave zbog stresa koji je supruga doživljavala u trudnoći - kaže Šolar.

Spor zbog kojeg je sud naložio iseljenje nastao je tako što je izvođač radova Nebojša Dragičević, koji je još dok je zgrada bila u izgradnji polagao pravo na državinu stana jer ga je koristio kao magacin, nakon prodaje stana Šolaru tužio vlasnika zemljišta i investitora zgrade Đorđa Kostića zato što ga navodno nije isplatio i nije mu dao stan po dogovoru.
 
Pravni paradoks


Advokat Miroslav Kosanić, koji je zastupao Kostića, kaže da je u pitanju pravni paradoks. „Pravo svojine je neprikosnoveno i garantovano je Ustavom, a Šolar to pravo ima jer je kupio nekretninu i upisao se u pravne knjige kao vlasnik“, kaže Kosanić.
Potom je tužio i Šolara, koji je u međuvremenu kupio stan, dobio kredit od banke, upisao hipoteku i vlasništvo u katastru. Dragičević je podneo tužbu kako bi ušao u posed stana, Osnovni sud je odbio zahtev, ali je Viši sud naložio iseljenje.

- Kada je Šolar kupovao stan na kredit, sve je bilo temeljno provereno jer je upisivana hipoteka i taj stan je bio u potpunosti čist. Dragičević i Kostić su se sporili oko novca, ali u trenutku kada je Šolar kupovao stan Dragičević nije bio njegov vlasnik, niti je to stan koji je trebalo da dobije od Kostića jer o tome ne postoje spisi - kaže Mirjana Jovanić-Tomić, advokatica Andreja Šolara. Viši sud presudio je u korist Dragičevića jer predmet tužbe nije bilo vlasništvo, već pravo državine.
 
- Radi se o tužbi radi smetanja poseda, a u tom postupku sud se ne upušta u pitanje prava svojine - kažu u Osnovnom sudu. Šolar nije ni sanjao da će ga neko izbacivati iz sopstvenog stana.
 
- U katastru sam ja vlasnik stana, a sada sam došao u situaciju da mene i moju porodicu zbog manjkavosti zakona izbacuju iz stana - kaže Šolar. I pored pokušaja, do Kostića nismo došli pošto boravi u SAD, a Dragičević se nije javljao na telefon. http://www.blic.rs/Vesti/Vojvodina/559285/AGONIJA-MLADE-PORODICE-Kupili-stan-na-kredit-redovno-ga-otplacuju-upisani-kao-vlasnici-i--izbacuju-ih

No comments:

Post a Comment