img

img

Thursday, April 9, 2015

Велика Албанија – велики проблеми

Велика Албанија – велики проблеми

Због изјава албанског премијера Едија Раме да ће се Албанија и Косово ујединити ако ЕУ не буде отворила путеве за интеграцију Косова, Србија је амбасадору Албаније у Србији уручила протестну ноту. Из Брисела поручују да провокативне изјаве нису прихватљиве. У Београду подсећају да је идеја Велике Албаније оживљавана неколико пута последњих деценија.
После млаке осуде Брисела, оштра нота из Београда – протестно писмо амбасадору Албаније и циркуларно Савету безбедности Уједињених нација. Поруке Едија Раме за Србију су неприхватљиве.
Припремила Милица Јевтић
"Изјава представља још једну у низу провокативних изјава највиших политичких представника Албаније које наносе штету билатералним односима Србије и Албаније и угрожавају укупне односе и стабилност у региону. Ради се о опасном позиву на прекрајање међународних, признатих граница између држава у региону", истиче министар спољних послова Србије Ивица Дачић.
Западни Балкан има европску перспективу, па Брисел очекује од свих држава да воде политику добросуседства.
"Сви партнери у региону, укључујући Албанију и Косово, потврдили су своју посвећеност том циљу уз поштовање принципа Европске уније. Очекујемо да ће се напори наставити, а то обухвата и добросуседске односе, регионалну сарадњу, помирење и верујем да, посебно у том контексту, било какве провокативне изјаве нису прихватљиве", каже портпаролка ЕК Маја Коцијанчич.
Поруку о уједињењу, послату из Улциња, два дана касније у Загребу објашњава Хашим Тачи. Тврди да је идеја Велике Албаније смишљена у Србији.
"Идеју Велике Албаније нису смислили Албанци, него непријатељи Албанаца", тврди косовски министар спољних послова Хашим Тачи.
Идеја је стара више од 130 година, а оживљавана неколико пута последњих деценија, тумаче у Београду.
"Можемо да кажемо да је албански народ међу народима на Балкану који са великим жаром гура ту великоалбанску идеју, све остале идеје су у 20. веку биле поражене", објашњава историчар Љубодраг Димић.
"Силе које су од 1998. спонзорисале пројекат 'независно Косово' морале су да буду свесне да је то први корак ка Великој Албанији", каже дипломата Душан Спасојевић.
Срби са Косова већ су огуглали на поруке о Великој Албанији, кажу тамошњи новинари.
"Срби на КиМ се не узбуђују због изјаве, брину се шта после, како критична маса може да се покрене према нама", каже новинар са Ким Живојин Ракочевић.
У заједничком интервјуу који је са Тачијем дао приштинској телевизији Клан Косова, албански премијер је упозорио да ће се Албанија и Косово ујединити "на класичан начин" уколико Европска унија не буде отворила путеве за интеграцију Косова и либерализацију виза.
Интервју је снимљен у Улцињу, где су претходно Тачи и Рама проглашени за почасне грађане.

No comments:

Post a Comment