img

img

Friday, November 28, 2014

SRBIJA U PROBLEMU, ŠEŠELJ NA DOBITKU Kako Hrvatska i EU mrcvare Srbiju

SRBIJA U PROBLEMU, ŠEŠELJ NA DOBITKU Kako Hrvatska i EU mrcvare Srbiju 

Evropski parlament ne kaže šta Srbija treba da radi! Da obesi teško obolelog čoveka, da ga strelja, protera, kaže za “Blic” Vuk Drašković, bivši šef srpske diplomatije.
http://www.blic.rs/Vesti/Politika/514860/SRBIJA-U-PROBLEMU-SESELJ-NA-DOBITKU-Kako-Hrvatska-i-EU-mrcvare-Srbiju
Vojislav Šešelj
Na predlog hrvatskih poslanika, Evropski parlament je juče izglasao rezoluciju o Vojislavu Šešelju u kojoj se oštro osuđuje njegov govor mržnje i pozivaju vlasti u Srbiji da se ograde od njegovih izjava, kao i da istraže da li je time prekršio srpske zakone.
 
Od Haškog tribunala zatraženo je da preispita uslove pod kojima je Šešelj pušten.
 

Pročitajte još:

Šešelj je poručio da je veoma ponosan na rezoluciju jer to znači da je razbio medijsku blokadu koju mu je nametnula vlast Aleksandra Vučića, te da je njegova strategija bacanja medijskog mamca Hrvatima postigla pun efekat.

Iako rezolucija nema obavezujući karakter, parlamentarci su vruć krompir bacili Srbiji da se nosi sa Šešeljevim javnim pojavljivanjima. Oni su time potpuno smetnuli sa uma da Šešelj nije deo vlasti u Srbiji i da njegova SRS nije čak ni u parlamentu.

- Hrvatski poslanici su to pokrenuli zbog strepnje da Šešelj svojim izjavama ugrožava teritorijalni integritet Hrvatske koja je članica EU i NATO. Taj strah je sada podelio i EP koji je rezolucijom uvredio sam sebe, pre svega jer su preuzeli na sebe ulogu međunarodnog suda koji je Šešelju sudio i koji ga je pustio na slobodu pre izricanja presude. Međutim, EP sudi, ali ne saopštava svoju presudu. Kada se slegnu strasti, većina evropskih poslanika će se osećati neprijatno - kaže Vuk Drašković.

Prema rečima bivšeg predsednika hrvatskog Helsinškog odbora Žarka Puhovskog, najveći problem u slučaju Šešelj je taj što on krši srpske zakone i prolazi nekažnjeno.

- On koristi govor mržnje i zagovara nasilno menjanje granice sa Hrvatskom. To što izostaje reakcija veći je problem za Srbiju nego za Hrvatsku, i Srbija će morati da počne drugačije da se ponaša ako želi članstvo u EU. Ovo je jedna od stvari zbog kojih Srbija ponovo dolazi na loš glas, iz čega se izvukla posle mukotrpnog i teškog rada - priča Puhovski.
 
On ne misli da se Šešelj u Hrvatskoj koristi u unutrašnje političke svrhe jer kada je on u pitanju, svi misle isto.

Bivši diplomata i profesor beogradskog FPN Predrag Simić misli drugačije i kaže da je slučaj Šešelj “proizvod predizbornih kampanja u Hrvatskoj”.

Srbiji je, smatra profesor Simić, sužen manevarski prostor jer Šešelj nije ni zvaničnik države niti je neko čije je puštanje na slobodu Srbija tražila.
 

Vučić: Ko ga je pustio iz Haga, mi ili vi?

Premijer Aleksandar Vučić ocenio je da je rezolucija EP o Šešelju uvredljiva, uznemirujuća i veoma razočaravajuća za Srbiju i dodao da mu nije teško da te “nimalo lake reči uputi evropskim parlamentarcima”.
- Ko ga je pustio iz Haga, mi ili vi? Jeste li nas pitali nešto o tome. Niste. Nisu nas ni obavestili o uslovima pod kojima će ga pustiti. Nismo razumeli zašto je doneta rezolucija u kojoj se Srbija optužuje za nešto što niko od njih ne razume. Ili razumeju ili je u pitanju licemerje neslućenih razmera ili želja da se naškodi Srbiji ili iz nekih drugih razloga - rekao je Vučić.
On je poručio da ne postoji čovek na kugli zemaljskoj koji bi rukovodstvo Srbije mogao da poveže sa Šešeljom.
- Ako je to urađeno samo zbog hrvatskih izbora, mogu da kažem da neodgovorniju predizbornu kampanju nikada nisam video - rekao je Vučić i zahvalio poslanicima Edvardu Kukanu i Tanji Fajon koji su bili protiv.
- Da li treba da osudimo nešto što u Srbiji kao politika ili projekat ne postoji ili svi treba da idemo u Hrvatsku da glasamo protiv Šešelja ili za Šešelja. Zašto rezolucija nije doneta kada je hrvatski fudbaler Josip Šimunić ustaškim pozdravom skandirao na fudbalskoj utakmici, u slučaju pevača Marka Perkovića Tompsona koji peva ustaške pesme ili o generalu Anti Gotovini, optuženom za najteže zločine. Zašto se dočekuju kao heroji? Kakvo je to licemerje evropskih parlamentaraca? Šta hoćete? Da ćutimo? Da rušite Srbiju neistinama i falsifikovanjem činjenica? I da niko iz Srbije ne sme da vam odgovori jer će da čuva svoju karijeru - rekao je Vučić.
 

Reagovanja

Sve zbog izbora u Hrvatskoj
Ministar Rasim Ljajić kaže da je cilj “čitave aktivnosti” da pojača pozicije pojedinih hrvatskih kandidata pred predsedničke izbore ove i parlamentarne sledeće godine. On je naveo da se o rezoluciji raspravljalo samo jedan sat i poručio da je “Hag svoj problem izvezao Srbiji jer nisu mogli da završe predmet koji posle 11 godina još traje”.
Uzburkane strasti
U Hrvatskoj su prilično uzburkane strasti, a početak predizborne kampanje za predsedničke izbore je do kraja zaoštrio odnose. Pojedini plakati podsećaju na devedesete, a kap koja je prelila čašu u Hrvatskoj je odluka Haškog tribunala da pusti Šešelja, a ne Srbija.
 

Šešelj: Sve za Josipovića

Saopštenje u kojem lider SRS Vojislav Šešelj čestita “srpskim četnicima dan oslobođenja srpskog Vukovara”, podstakli su saradnici predsednika Hrvatske Ive Josipovića da bi se Josipović eksponirao kao nacionalista u hrvatskoj javnosti.
To je u direktnom uključenju u emisiju “Bujica” na TV Osijek izjavio sam Šešelj i naveo: „Iskreno, iz petnih žila podržavam Josipovića za predsednika za još jedan mandat. Opravdavam njegove izjave protiv mene. Bio sam u kontaktu sa njegovim saradnicima i oni su me podstakli da izdam takvo saopštenje kako bi mogao da se eksponira kao nacionalista“.
Josipović je na Fejsbuku naveo da se slaže sa ocenom da je “instrumentalizovanje Šešelja u svrhu realizacije političkih ciljeva i pridobijanja glasova nedostojanstveno i ispod svakog nivoa.

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/514860/SRBIJA-U-PROBLEMU-SESELJ-NA-DOBITKU-Kako-Hrvatska-i-EU-mrcvare-Srbiju


No comments:

Post a Comment