img

img

Monday, April 28, 2014

Netanijahu:

Netanijahu: Svet ne sme da dozvoli novi holokaust 

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu otvorio je sinoć u Jerusalimu ceremoniju godišnjeg obeležavanja sećanja na holokaust nad šest miliona Jevreja tokom Drugog svetskog rata porukom svetu da nauči lekcije iz prošlosti i spreči novi holokaust.
U memorijalnom centru Jad Vašem Netanijahu je uporedio nacistički genocid sa iranskim težnjama da proizvede nuklearno naoružanje, pozivima njegovih lidera na uništenje Izraela i njihovim negiranjem holokausta.

On je naveo da baš kao pred Drugi svetski rat, danas postoje neki na svetu koji odbijaju da se suoče sa neprijatnim istinama.

- Na ovom mestu sam mnogo puta rekao da moramo na vreme da identifikujemo egzistencijalnu pretnju i da reagujemo protiv nje na vreme, a večeras pitam - zašto u godinama pred holokaust većina svetskih lidera nije videla opasnost pre nego što je ona došla? Svi znaci su bili tu. Da li je svet naučio lekciju iz prošlih greški? Danas se ponovo suočavamo sa jasnim činjenicama i pre stvarne opasnosti. Iran poziva na naše uništenje, on radi na nuklearnom naoružanju - poručio je Netanijahu.

Na sinoćnoj glavnoj ceremoniji u Jad Vašemu bilo je i šest preživelih, sa šest simboličnih baklji u čast šest miliona ubijenih. Istovremeno, na video bimu su prikazani filmski kolaži ličnih priča svakog od njih.

Nemački nacisti i njihovi kolaboratori ubili su u holokaustu tokom Drugog svetskog rata šest miliona Jevreja, trećinu tadašnje jevrejske populacije. Danas je u Izraelu ostalo manje od 200.000 onih koji su preživeli holokaust.
 
Dan obeležavanja sećanja na žrtve holokausta je jedan od najznačajnijih u jevrejskom kalendaru. Tada su zatvoreni restorani, kafići i sva mesta za zabavu, a radio i televizijski program isključivo je posvećen dokumentarcima o holokaustu i razgovorima sa preživelima.

Sutra ujutru širom Izraela će se oglasiti sirene na dva minuta, kada pešaci uglavnom stanu, kao i automobili i autobusi, dok vozači i putnici stoje sa pognutim glavama. Dalje ceremonije uključuju javno čitanje imena žrtava holokausta na mnogim mestima širom zemlje, među kojima je i parlament.

Đaci se oblače u belo i prekidaju nastavu da bi odali poštu ubijenima. Nekoliko sati pred početak ceremonije, Univerzitet u Tel Avivu objavio je rezultate istraživanja, prema kojima su antisemitski nasilni napadi na Jevreje opali širom sveta u 2013, ali je antisemitizam postao prisutniji u Evropi, u kojoj jačaju ekstremističke partije.

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/461158/Netanijahu-Svet-ne-sme-da-dozvoli-novi-holokaust

No comments:

Post a Comment