img

img

Tuesday, December 24, 2013

SREĆAN BADNJI DAN: Vernici koji slave po Gregorijanskom kalendaru dočekuju Božić

Društvo
Autor:

Simboli Božića kod rimokatolika su jasle, u kojima je Hrist rođen, jelka kao večno zeleno drvo i adventni venac
božić, badnji dan, rojters
BEOGRAD - Božić, dan kada se veruje da je rođen Isus, 25. decembra, obeležavaju Rimokatolička, protestantska, i Anglikanska crkva, kao i neke pravoslavne crkve, koje su prihvatile Gregorijanski kalendar. Zajedno sa Uskrsom i Duhovima, Božić spada u tri najveća hrišćanska praznika.
Jerusalimska patrijaršija, ruska, srpska, makedonska, gruzijska i ukrajinska crkva se drže starog, julijanskog kalendara, pa Božić obeležavaju 7. januara. Božićno slavlje traje nekoliko dana - kod rimokatolika, sve do praznika Sveta tri kralja, 6. januara. Prema Bibliji, Isus Hristos je Sin Božji, kojeg je rodila devica Marija, bezgrešnim začećem putem Svetog duha, u gradu Vitlejemu.
Budući da se u Novom zavetu ne navodi kada se tačno rodio Isus, prvi hrišćani nisu slavili Božić, nego samo Uskrs. U prvo vreme postojanja hrišćanske crkve, Božić i Bogojavljenje su proslavljani u isti dan, a praznik je nazivan Epifanija. Božić je počeo da se slavi u Rimu, prema mnogim izvorima, na dan kada se prethodno slavilo rođenje paganskog boga sunca, Sola. U Rimokatoličkoj crkvi se u noći između Badnjeg dana (24. decembra) i Božića (25. decembra) služi sveta misa koja se zove ponoćka.
Centralnom proslavom na Badnje veče u crkvi Svetog Petra u Vatikanu predsedava papa. Sutradan, 25. decembra u podne, papa u Vatikanu sa lođe crkve Svetog Petra drži govor i daje blagoslov Urbi et orbi (gradu /Rimu/ i celom svetu). Simboli Božića kod rimokatolika su jasle, u kojima je Hrist rođen, jelka kao večno zeleno drvo i adventni venac. Kićenje božićnog drveta je star običaj, ali nije bio raširen sve do sredine 19. veka, kada se širi uglavnom pod uticajem nemačke tradicije. Sada je prihvaćeno u celom svetu.
Za Božić se u crkvama postave jasle, sa scenografijom koja treba da dočara ambijent staje i skromne uslove u kojima je Hrist rođen, potiče iz 13. veka. Simbolične i stilizovane jasle u svojim domovima danas imaju i mnogi vernici. Venac-advent je ispleten od slame i borovih grančica, ukrašen purpurnim vrpcama i ima četiri crvene sveće, zbog četiri nedelje posta, koje se pale jedna po jedna, svake nedelje uoči Božića. Višenedeljni post uoči praznika primenuju svi hrišćanski vernici.
Čestitke za Božić
Meho Omerović, Sulejman Ugljanin, Dragan Đilas i Nebojša Rodić čestitali su Božić vernicima koji taj praznik slave po Gregorijanskom kalendaru.
"U ove praznične dane svi bi trebalo zajedno da se podsetimo na značaj međusobnog uvažavanja, poštovanja i razumevanja, jer samo tako Srbiju možemo razvijati kao zdravo društvo, a od dana i godina koji nam dolaze možemo očekivati sreću za sve", stoji u čestitki predsednika Odbora za ljudska i manjinska prava Skupštine Srbije Meha Omerovića.
On je poželeo da dolazeći božićni dani donesu radost, sreću i zadovoljstvo u dom onih koji slave. "Želim vam da u miru, ljubavi, zdravlju i radosti provedete praznične dane", naveo je Omerović.
Predsednik Odbora Božić je čestitao i nadbiskupu Stanislavu Hočevaru. Ministar bez porfelja zadužen za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja Sulejman Ugljanin, čestitao je Božić vernicima koji taj praznik slave po gregorijanskom kalendaru.
Svim vernicima koji praznuju Badnje veče i Božić, čestitam predstojeće praznike u želji da ih provedu u miru, blagostanju i porodičnoj sreći, naveo je on. Neka Vam Badnje veče i Božić donesu veru i nadu u bolju budućnost, istakao je Ugljanin u čestitki.
Predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas čestitao je Božić svim građankama i građanima Srbije koji ovaj praznik proslavljaju po gregorijanskom kalendaru. "Želim Vam da ovaj veliki praznik provedete u zdravlju, miru i sreći. Neka nas on podseti da zajednički gradimo i negujemo nacionalnu, religijsku i kulturnu raznolikost i međusobnu toleranciju, da pomognemo svima koji su u nevolji i obradujemo se svačijem uspehu", poručio je u čestitki predsednik DS Dragan Đilas.
Ministar odbrane Nebojša Rodić pripadnicima tog ministarstva i Vojske Srbije koji slave Božić po Gregorijanskom kalendaru čestitao je taj praznik. "U susret velikom hrišćanskom prazniku, želim vam puno Božjeg blagoslova, mira, zdravlja, sreće i uspeha u radu i da radost prazničnog veselja podelite u zdravlju i sreći sa svojim najbližima", naveo je Rodić u čestitki objavljenoj na sajtu resornog ministarstva.
Zamenik Reis-ul-uleme Islamske zajednice i srbijanski muftija Muhamed Jusufspahić čestitao je Božić beogradskom nadbiskupu Stanislavu Hočevaru i vernicima Rimokatoličke crkve u Srbiji.
"U ime srbijanskog Mešihata Islamske zajednice Srbije i lično, Vama, velikodostojnicima, sveštenstvu i svim vernicima Rimokatoličke crkve u Srbiji čestitam nastupajuće praznike sa željom da ih provedete sa puno duhovne radosti, u lepom raspoloženju, moleći Boga da svim ljudima podari svoju dobrotu, blagostanje i mir. Mir Božji, milost njegova i blagoslovi u nastupajućem novom letu našoj Srbiji i narodu", naveo je u čestitki Jusufspahić.
 http://www.kurir-info.rs/srecan-badnji-dan-vernici-koji-slave-po-gregorijanskom-kalendaru-docekuju-bozic-clanak-1150001

No comments:

Post a Comment