img

img

Sunday, March 31, 2013

Dnevne Novine Pravda
Objavljeno: 31. mart 2013, 10:48

Engleski grof poručio Srbiji da ostane van EU i sačuva svoj suverenitet

BEOGRAD – Engleski grof Vilijam Dartmaut, poslanik u Evropskom parlamentu, poručio je Srbiji da ostane van EU i sačuva svoj suverenitet kao što je to uvek radila, ocenivši da se EU loše ponela prema Srbima na Kosovu.
srbija Engleski grof poručio Srbiji da ostane van EU i sačuva svoj suverenitetU intervjuu današnjim „Novostima“ grof Dartmaut kaže da je politika njegove stranke, Britanske stranke za nezavisnost, da se protivi proširenju Unije, ali da misli da su druge članice EU povoljno raspoložene po pitanju ulaska Srbije u EU.
Vilijam Lejdž, deseti grof od Dartmauta, izazvao je nedavno veliko interesovanje u Srbiji, ali i širom Evrope, kada je na zasedanju Evropskog parlamenta u Strazburu, kao član evroskeptične Britanske stranke za nezavisnost, zatražio da se pitanje prijema naše zemlje u EU odloži sve do – 3000. godine.
On kaže da se njegova stranka protivi tome da još država ulazi u EU i da je to njena politika, pre svega zbog zahteva sve većeg broja imigranata, ali i zbog izdvajanja u fondove koje posle koriste građani drugih država.
„Protivili smo se 2004. da uđu Poljska, Kipar, Mađarska, Litvanija, Estonija, Slovenija, Slovačka, Češka… Protivili smo se da 2007. uđu Bugarska i Rumunija. Sada se protivimo ulasku Hrvatske. I nastavićemo da se protivimo. Ne samo zbog Srbije, već i zbog BiH, Makedonije, Crne Gore, Turske i ostalih. Ne ciljamo, dakle, samo Srbiju. To je naša opšta politika“, poručio je engleski grof.
Objašnjavajući razloge protivljenja daljem proširenju Unije on navodi da se Velika Britanija suočava s disproporcionalno velikim zahtevima imigracije koji bi se povećali kad još više zemalja bude ušlo u EU, a zemlja je već prenaseljena.
„Između 1997. i 2007. godine, imigracija je kod nas porasla za čak 4,4 miliona. Trenutno, u Englesku svake godine uđe više ljudi nego što ih je ukupno ušlo u periodu od 1066. do 1950! Mi, jednostavno, nemamo više prostora“, rekao je Dartmaut.
Drugi razlog protivljenja proširenju je, kako je objasnio, što veliki novac iz budžeta Unije odlazi na takozvane kohezione fondove.
„Neke zemlje popunjavaju ove fondove, druge ih koriste. Velika Britanija masovno učestvuje u njihovom popunjavanju, da bi subvencionisala građane drugih država. A naš narod trenutno pati“, objasnio je on.
Na pitanje zašto ne puste druge da uđu ako već nameravaju da izvedu Veliku Britaniju iz EU, grof kaže da je to dobro pitanje i poručuje „Zašto da ne, kad mi izađemo iz Unije, možete slobodno da zauzmete naše mesto“.
On smatra da bi u Srbiji, ako bi ušla sada u EU, stopa nezaposlenosti sa sadašnjih 25 odsto, bila udvostručena.
Govoreći o budućnosti EU Dortmaut smatra da će EU sama po sebi, uvek biti neka vrsta trgovinskog udruženja evropskih zemalja, ali ono što nije dugog života, to je upravo Evropa kao politički koncept.
On predviđa da će se evrozona raspasti u sledećih tri do pet godina, dođaući i da je njegov savet srpskom narodu – ostanite van EU.
Upitan da li Srbi na Kosovu, imaju bar, pravo na autonomiju, onako kao što je imaju drugi narodi u Evropi, Dortmaut kaže da saučestvuje sa Srbima na Kosovu.
„Smatram da se EU loše ponela prema njima. Svestan sa problema Srba na Kosovu, kao što sam svestan problema drugih manjina u ostalim delovima sveta. Lično, gajim divljenje prema srpskoj kulturi i kulturi Srpske pravoslavne crkve“, rekao je engleski grof.
On je Srbima poručio da sačuvaju suverenitet.
„Negujte i čuvajte suverenitet, kao što ste to uvek radili. Nemojte da dozvolite profesionalnim političarima da vam ga oduzmu“, poručio je Dartmaut.
Nezavisna partija ima 11 od ukupno 73 poslaničkih mesta Velike Britanije u Evropskom parlamentu. Predvodi je Najdžel Faridž. Prema najnovijim ispitivanjima javnog mnjenja, u fokusu najavljenog referenduma Velike Britanije za izlazak iz EU, trenutno uživaju podršku čak 17 odsto građana.
Izvor: Tanjug
http://www.pravda.rs/2013/03/31/engleski-grof-porucio-srbiji-da-ostane-van-eu-i-sacuva-svoj-suverenitet/

No comments:

Post a Comment