img

img

Saturday, January 30, 2016

U Hrvatskoj ponovo besni ANTISRPSKA HISTERIJA

U Hrvatskoj ponovo besni ANTISRPSKA HISTERIJA

Zagreb je zahvatila antisrpska histerija. Mitropolit Porfirije poslednji se našao na udaru, koga je ekstremna televizija Z1 bukvalno optužila da je četnik.
Foto: Đ. Kojadinović / RAS Srbija Mitropolit zagrebačko- ljubljanski Porfirije
Televizija Z1 poznata po emitovanju antisrpskih i ekstremističkih sadržaja objavila je snimak koji je pre nekoliko godina nastao u Čikagu, prilikom posete mitropolita Porfirija pravoslavnim srpskim vernicima u SAD. Na snimku se pevalo o “kokardi vojvode Đujića”, a prisutan je bio i vladika. Snimak je objavio voditelj Marko Jurič i “upozorio Zagrepčane da se paze četničkih vikara”.
Foto: Twitter/ Jutarnji List / screenshot Prizor s nedavnog protesta "branitelja" u Zagrebu
- Povod, ali ne motiv i uzrok, za brutalne, poslednjih godina nezapamćene napade i pozive na linč Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda u Hrvatskoj, pronađen je u video-snimku nastalom pre više godina, tokom mog posete vernicima u Čikagu, gde kao gost nisam bio u prilici da utičem na sve okolnosti. Zbog svih onih koji su se na bilo koji način osetili pogođenima ili uvređenima, naročito posle zloupotrebe i manipulacije sadržajem tog snimka od nekih medija, izražavam svoje iskreno i duboko ljudsko žaljenje - poručuje Porfirije.
Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam smatra da se eskalacija prilika u Hrvatskoj mogla očekivati nakon višemesečne izborne kampanje.
- To je posledica radikalizovane atmosfere koju stvaraju HDZ i Tomislav Karamarko, a gde se stigmatizuju svi koji drugačije misle. Stigmatizuju se oni koji se osećaju antifašistima. To je dovelo do spiskova nepoželjnih i to što je njihov tvorac smenjen ne znači da je ideja o tome iščezla - navodi Popov.
On kaže da bi nakon ukora Brisela Karamarko mogao da pokuša da smiri strasti, ali da mu neće biti nimalo lako, jer je napravljen odijum prema srpskoj manjini i jer se stalno podgrevala loša atmosfera.
Četnička šubara zbog sankcija televiziji Z1
Foto: oberstrmff / youtube Širi govor mržnje: Marko Jurič
Centar za ženske studije u Zagrebu uputio je oštar protest zbog napada na predsednicu Veća za elektronske medije Mirjanu Rakić i izrazio zgražavanje nad činjenicom da je u protestu ispred Veća učestvovao potpredsednik Hrvatskog sabora Ivan Tepeš.
Rakićeva je napadnuta nakon odluke da Televiziji Z1 zabrani emitovanje na tri dana zbog skandaloznog govora mržnje njenog voditelja Marka Juriča, a na protestu je bilo nekoliko hiljada ljudi koji su pevali proustaške pesme.
Oni su nosili kartonski lik Mirjane Rakić u partizanskoj odeći s titovkom i crvenom zvezdom petokrakom kako drži pušku. Rakićevoj su doneli i četničku šubaru i nekoliko kapa titovki s kokardom i zvezdom petokrakom.
Pupovac: Događaji protiv Srba
Foto: P. Dimitrijević / RAS Srbija Milorad Pupovac
Predsednik Srpskog nacionalnog veća Milorad Pupovac, koji je juče razgovarao sa zvaničnicima u Beogradu o srpskoj manjini u Hrvatskoj, smatra da bi odnosi dve vlade možda mogli da budu dobri kada ne bilo događaja uperenih protiv Srba, kada se ne bi tražili popisi izdajnika, agresora, organizovali profašistički skupovi i proterivali istaknuti Srbi i oni koji neke povezuju sa Srbima.
 |http://www.blic.rs/vesti/politika/u-hrvatskoj-ponovo-besni-antisrpska-histerija/r44sp4k

No comments:

Post a Comment