img

img

Monday, December 28, 2015

PREDVIĐANjA CIA ZA 2015 CIA se u Putinovom slučaju veoma prevarila

PREDVIĐANjA CIA ZA 2015 CIA se u Putinovom slučaju veoma prevarila

CIA prognozirala da će Rusija slabiti, ali je ruski predsednik izgradio mrežu uticaja od Grčke do Sirije. Umesto predviđenih 2.500 nuklearnih bojevih glava, Rusija trenutno ima preko 8000.
Grupa stručnjaka koju je pre 15 godina angažovala američka Centralna obaveštajna agencija da predvidi kakva će biti 2015. godina, pogodila je da će doći do ekspanzije digitalne i mobilne tehnologije, ali je promašila da će Rusija oslabiti i da će preminuti Fidel Kastro, objavio je britanski Telegraf.
Njihova predviđanja zabeležena su u izveštaju od 70 stranica, gde je pokriveno sve - od uzleta nanotehnologije do pada rasta i pada cena nafte, demografskih promena na svetskom nivou i sudbina svetske ekonomije.



Eksperti CIA su tačno predvideli ekspaniziju digitalne i mobilne tehnologije.
- Univerzalna bežična mobilna komunikacija napraviće najveću globalnu transformaciju još od industrijske revolucije - jedan je od zaključaka stručnjaka.
Predvideli su da će IT revolucija imati i političkih posledica, a pravi primer je internet opozicija autoritarnim režimima na Bliskom istoku, odnosno pokret Arapskog proleća, preneo je Index.hr.
Otvoreni su i neki novi putevi sukobljavanja nacija, ali ne na otvorenom bojištu, već u njegovoj digitalnoj verziji. Primeri toga su sajber napadi Kine i Rusije na SAD, kao i američko korišćenje virusa Stuxnet, korišćen za sabotažu iranskog nuklearnog programa.
Stručnjaci CIA su predvideli biotehnološki "bum", a to su samo polovično pogodili.
Oni su, naime, bili optimistični prema učincima biotehnologije, pa su predvideli učestalo profiliranje ličnih genoma i transplantacije veštački uzgojenih organa. Predvideli su i kloniranje životinja radi proizvodnje mesa, ali su upozorili i na teroriste i to da bi oni mogli da proizvedu nove opasne viruse i bakterije.
Smatrali su i da bi vrlo bogati ljudi uz pomoć biotehnologije mogli još duže da žive.
Bili su u pravu što se tiče genetski modifikovanih useva koji su se globalno proširili.
Oni su prognozirali da će Rusija slabiti, ali je ruski predsednika Vladimir Putin izgradio mrežu uticaja od Grčke do Sirije, naveo je britanski list.
Umesto predviđenih 2.500 nuklearnih bojevih glava, Rusija trenutno ima preko 8000.

 http://www.novosti.rs/vesti/planeta.299.html:583509-CIA-se-u-Putinovom-slucaju-veoma-prevarila

No comments:

Post a Comment