img

img

Tuesday, June 30, 2015

Zašto je Rusija neprijatelj Zapada (3): Supermen protiv svetskog šerifa

Zašto je Rusija neprijatelj Zapada (3): Supermen protiv svetskog šerifa

U agresivnoj kampanji, u kojoj prednjače američki i britanski mediji, ruskog predsednika predstavljaju kao "opasnog čoveka", neprijatelja demokratije, tiranina i diktatora, kojeg se pribojavaju ne samo njegovi sugrađani, već i cela planeta. On je za njih sam đavo, odgovoran za svo zlo ovoga sveta.

http://vesti-online.com/Vesti/Tema-dana/502272/Zasto-je-Rusija-neprijatelj-Zapada-3-Supermen-protiv-svetskog-serifa
Reuters
Vladimir Putin i Barak Obama
Poznati vašingtonski novinar Džošua Kučer konstatuje da Zapad nije u stanju da jednoglasno oceni da li je predsednik Rusije "lukavi i snalažljivi strateg" ili "političar odvojen od realnosti, koji sve improvizuje".
Britanski magazin "Ekonomist" piše o pokušajima američkih obaveštajnih službi da shvate Putinove planove, analizirajući govor tela. Izučavajući kako se Putin kreće oni su došli do zaključka da je odlučnost ruskog predsednika porasla "u meri u kojoj postaje jasno da Zapad neće biti u stanju da ga zaustavi".
Ruski mediji, međutim, konstatuju da on već godinama direktno govori o svojim pogledima na svet i vrednostima koje ceni. I čini to satima, bilo da je reč o konferencijama za štampu, "Direktnoj liniji" kad odgovara na pitanja građana, ili prilikom susreta sa društvenim aktivistima.

Zašto je Rusija neprijatelj Zapada:

1. Ko je svetski gazda
2. Najveći neprijatelji
Za Ruse Putin je heroj koji je spasao ogromnu zemlju od daljeg raspadanja, sredio haos nasleđen od svog prethodnika Jeljcina. On je lider koji im je vratio osećaj ponosa i dostojanstva i obezbedio rast životnog standarda. Paradoksalno zvuči, ali za zapadne političare je Boris Jeljcin bio demokrata, a Putin nije. Najbolje objašnjenje za to je dao u intervjuu nemačkim novinarima nobelovac Aleksandar Solženjicin.
Svetski priznati pisac je upozorio na apsurd da na Zapadu hvale one ruske političare koji su razvaljivali zemlju, a onoga ko je diže na noge - napadaju.
Aleksandar Rar, nemački politikolog i autor knjige "Nemac u Kremlju", koji je detaljno proučavao Putinovu biografiju i sa njim se susretao, za ruskog predsednika kaže da on nije nikakav "gvozdeni čovek sa maskom".
- Ja sam ga video u veoma teškim i emotivnim trenucima ruske istorije: za vreme beslanske tragedije, za vreme Narandžaste revolucije u Ukrajini... I mislim da je imidž, koji je o njemu plasirala zapadna štampa, apsolutno pogrešan. Oni prosto njega ne poznaju, i u njihovo predstavljanje Putina je umnogome zlonamerno - rekao je Rar.
Antiputinska propaganda zapadnih političara i medija, čini se, da nema prođu u narodu, barem ne u meri u kojoj su huškači to očekivali.

Za Zapadnu Evropu je superheroj

S druge strane, u zapadnoj Evropi je sve više onih koji na Putina gledaju kao na superheroja, neku vrstu Supermena, koji može da pruži otpor američkoj hegemoniji.
Tako u Nemačkoj sve više na popularnosti dobija Pokret za mir. Njegove pristalice po celoj zemlji organizuju mitinge podrške Rusiji i istupaju protiv politike Zapada.
Čak i u Americi, za razliku od Obame, čiji se rejting stropoštava, poštovanje prema Putinu raste, makar u onom delu američke javnosti koja je zainteresovana za političke teme.
Po mišljenju Alistera Kempbela, britanskog politikologa i bivšeg portparola Tonija Blera, sviđalo se to Zapadu ili ne, Putin je pobednik u očima naroda. On je podsetio i na epizodu, koja se dogodila u Brizbejnu na samitu G20. Putin nije ostao na završnoj večeri, ali je pre toga svojim kolegama rekao: "Ja sam jedini čovek u ovoj sobi, koji ima strategiju, a svi vi imate - taktiku".

Dosta nam je svega

Veterani oružanih snaga SAD lane su sproveli zanimljivu akciju. Oni su, prema pisanju izdanja "Veterans tudej", skupljali potpise za prisajedinjenje Amerike Rusiji, a kao predsednika nove države želeli bi da vide Putina. U svom članku novinar objašnjava da je 20 odsto teritorije SAD ionako rusko, imajući u vidu Aljasku. On dodaje da je zapadna obala, od Friska ka severu takođe istorijski ruska zemlja. Novinar navodi da širom Amerike postoji ogromna podrška ovoj akciji sa sloganom: "Putina za predsednika, on je makar kompetentan", i da ljudi ovaj natpis stavljaju na svoje automobile. Autor ističe da čak ni to što Putin nije rođen u Americi ne predstavlja smetnju, a to argumentuje činjenicom da i "aktuelni predsednik SAD Barak Obama dolazi iz drugog mesta". Na kraju je novinar pobrojao šest lidera glavnih američkih partija i zaključio da bi Putin skupio više glasova nego svi oni zajedno.

Sutra - Zašto je Rusija neprijatelj Zapada (4): Bravo, braćo Sloveni

No comments:

Post a Comment