img

img

Tuesday, June 30, 2015

"DOJČE VELE" ANALIZIRA Zašto Lavrov govori o podeli Makedonije između Bugarske i Albanije?

"DOJČE VELE" ANALIZIRA Zašto Lavrov govori o podeli Makedonije između Bugarske i Albanije?

Izjava šefa ruske diplomatije o podeli Makedonije između Albanije i Bugarske veoma je eksplozivna. Nije slučajno što se ta izjava pojavila baš sada i što ju je izneo baš Sergej Lavrov, smatra Aleksandar Andrejev, urednik readkcije "Dojče velea" na bugarskom jeziku.
Sergej Lavrov
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov retko govori besmislice. Naprotiv, on na međunarodnoj sceni važi za veoma iskusnog diplomatu koji zna šta radi. Kada priča o podeli Makedonije između Albanije i Bugarske stiže iz usta nekoga kao što je recimo Vladimir Žirinovski, pa čak i od nekog poput ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua, nema razloga da se bude nervozan. Ali Lavrov je čovek koji ne iznosi tek tako nešto toliko "zapaljivo", piše dw.de.

Najpre da se upitamo: zašto ministar spoljnih poslova Rusije govori o podeli Makedonije samo između Bugarske i Albanije? Zar sledbenici tradicije i poznavaoci geopolitičke situacije ne misle da aspiracije prema Makedoniji imaju i Grčka i Srbija?

Pročitajte još

U Srbiji se već nedeljama, a naročito nakon incidenata u Kumanovu, glasno govori o mogućem raspadu Makedonije i podeli između četiri spomenute zemlje. Ali Lavrov Srbiju i Grčku nije spomenuo i za to postoji jednostavno objašnjenje.

Na osnovu sopstvenog ubeđenja, Kremlj propagira uverenje da svi problemi u međunarodnoj politici potiču od Sjedinjenih Američkih Država. To se odnosi kako na Ukrajinu i Gruziju, tako i na Balkan. Lavrov govori o "uticaju spolja" na događaje u Makedoniji i o pritisku na premijera Nikolu Gruevskog zato što nije podržao sankcije protiv Rusije. Te sankcije nisu podržali ni u Srbiji, a jasno je i da aktuelna grčka vlada igra nečasnu i opasnu igru u vezi sa sankcijama jer pokušava da trguje i sa Briselom i sa Moskvom.

Prema tome, izjava Lavrova može se tumačiti i ovako: Vašington "podbada" loše, pro-američke vlade u Albaniji i Bugarskoj, da podele Makedoniju, a "dobri" - Skoplje, Beograd i Atina - samo su zainteresovani za jačanje ekonomskih veza sa Rusijom i održavanje ravnoteže.

No comments:

Post a Comment