img

img

Saturday, May 9, 2015

Putin: Srbi pokazali herojsko protivljenje fašizmu

Putin: Srbi pokazali herojsko protivljenje fašizmu

Ruski predsednik Vladimir Putin zahvalio je danas u Moskvi svim saveznicima koji su se borili protiv fašizma, ističući da su herojsko protivljenje fašizmu pokazali i Srbi.
- Njihovi unuci i praunuci su danas sa nama - rekao je Putin u obraćanju na Vojnoj paradi na moskovskom Crvenom trgu.
 
Na moskovskom Crvenom trgu danas se održava najveća u istoriji Parada pobede povodom 70. godišnjice od oslobođenja od fašizma, a vrhovni komandant oružanih snaga i predsednik Rusije Vladimir Putih je poručio da danas silom nametnuta rešenja ometaju svetski razvoj i da je zato zadatak Rusije

Pročitajte još

da stvori jednakost svih naroda.
 
Zadatak Rusije je i da spreči svetske pretnje na neblokovskom osnovu. Samo tada mi ćemo obezbediti mir na planeti, poručio je Putin čestitajući praznik svim učesnicima parade, gostima i prijateljima i odajući priznanje, kako je rekao, svima koji su se borili protiv fašizma.
 
Predstavljajući vojnike 10 zemalja koji učestvuju na paradi, Putin je predstavio i Gardijsku brigade Vojske Srbije koja je prodefilovala, rekavši da su hrabri otpor fašizmu pokazali i Srbi.
 
To je, kako je rekao, bio veliki otadžbinski boj u kojem su se naši očevi i dedovi borili do ivice ljudskih snaga i pokazali šta je nepokolobljivi patriotizam.
 
- Borili su se za svaku ulicu, za svaku kuću -  rekao je Putin, dodavši da je ova parada i znak sećanja na one koji su poginuli u Kursku i na Dnjepru, one koji su umrli od gladi, za one koji su skončali u logorima.

“Mi im se klanjamo kao sinovima, muževima, braći, sestrama, rođacima, prijateljima… Sećamo se svih koji se nisu vratili iz rata, svih koji nisu sa nama”, poručio je predsednik Rusije i zatražio da im se oda počast minutom ćutanja.

Nakon toga, počeo je defile učesnika, dok su prisutni zvaničnici, među kojima je i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, pozdravljali defile.
 
Nakon raporta ministra odbrane i generala ruske armije Sergeja Šojgua, koji je Putinu rekao da su jedinice spremne za paradu, predsednik Rusije se obratio građanima Ruske Federacije, veteranima i gostima, vojnicima, mornarima i oficirima, kao i generalima i admiralima…

"Čestitam vam 70. godišnjicu pobede u velikom otadžbinskom ratu. Danas kada obeležavamo taj sveti jubilarni datum mi pomalo vidimo svu grandioznost pobede nad nacizmom”, rekao je Putin.
 
Ponosmi smo, dodao je on, što su naši očevi i dedovi uspeli da slome i unište totalnu silu.
 
“Hitlerova avantura postala je užasna lekcija za čitavu svetsku zajednicu. Tada

I gde god da danas žive veterani Drugog svetskog rata oni treba da znaju da mi visoko cenimo njihov stoicizam, hrabrost i bratstvo, poručio je prvi čovek Rusije.

30-ih godina prošlog veka nesređena Evropa nije odmah uvidela kakva je smrtonosna opasnost ideologija nacizma”, rekao je Putin.
 
On je dodao da zato danas istorija ponovo "apeluje na naš razum".
Ne smemo, kazao je Putin, da zaboravimo da je ideja rasne isključivosti i netrpeljivosti dovela do najkrvavijeg rata u koji je bilo uvučeno gotovo 80 procenata stanovništva planete.
 
“Sojvetski savez je na sebe primio najžešće udare neprijatelja. Ovde su poslate izabrane jedinice nacista... Ovde je bila usredsređena sva njihova volja i moć. Ovde su se odvijale najveće bitke u jednom svetskom ratu. I zato je upravo Crvena armija posle žestokog juriša na Berlin udarila tačku na mrak Hitlerove Nemačke”, rekao je Putin.
 
On je dodao da je ruski mnogonacionalni narod zajedno izvršio besmrtni podvig zaštite otadžbine. Oni su, istakao je Putin, odredili ishod Drugog svetskog rata - oslobodili su od nacista narode Evrope.

“- Dragi prijatelji, velika pobeda uvek će ostati herojski čin naše zemlje, ali mi se sećamo i naših saveznika… Zato zahvaljujemo narodima Velike Britanije, Francuske, SAD, zahvaljujemo i malim zemljama koje su se herojski i požrtvovano borile u partizanskim odredima, pa i u samoj Nemačkoj”, naveo je Putin.
 
Sećamo se, kazao je ruski prdsednik, istorijskog susreta saveznika na Elbi i tog jedinstva koji je postao naše opšte nasleđe, primer ujedinjenja naroda radi mira i stabilnosti.
 
Upravo te vrednosti su postavile temelje posleratnog sistema, stvorena je OUN,
Paradi prisustvuju predstavnici 27 država, a u njoj učestvuju pripadnici vojski 10 zemalja.


Osim ruske, tu su bili i pripadnici vojske Azerbejdžana, Jermenije, specijalnih snaga Belorusije, vojnog instituta iz Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana, Indije, mongolske jedinice, specijalni garnizon iz Pekinga, gardijska jedinica Srbije, koja je jedina gazila drugačije - srpskim strojevim korakom…
formiran je sistem međunarodnog narodnog prava. Ti instituti su pokazali svoju efektivnost u rešavanju sporova i konflikata.

Ali poslednjih 10 godina osnovni principi međunarodne saradnje se sve više ignorišu. Oni principi koje je čovečanstvo stvorilo nestaju i mi vidimo kako se događaju silom nametnuta rešenja blokova i sve to ometa svetski razvoj", poručio je Putin i proglasio minut ćutanja, nakon čega je počeo defile učesnika koje su prisutni zvaničnici, među kojima i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, pozdravljali defile.
 
Parada pobede je počela tačno u 10 sati, nakon što su se oglasila zvona sa Kremlja.
 
Kao i svake godine prva na paradi se pojavila Zastava pobede, zatim Sovjetskog Saveza posvećena pobedi u Drugom svetskom ratu i ruska državna zastava.
 
Današnjoj paradi je prethodilo glavno pitanje ko će od saveznika prisustvovati vojnoj paradi na Crvenom trgu. Od dolaska su se uzdržali Australija, Belgija, Bugarska, Velika Britanija, Gruzija, Italija, Kanada, Letonija, Estonija, Holandija, Norveška, Poljska…
 
U Moskvi nisu prisutni ni visoki predstavnici Ukrajine, Finske, Hrvatske, Crne Gore, Češke, Japana…
 
Sutra se očekuje dolazak nemačke kancelarke Angele Merkel koja će položiti venac na grob Neznanog junaka. Na paradi je učestvovalo 15.000 vojnika.

No comments:

Post a Comment