img

img

Monday, May 4, 2015

BLIC ISTRAŽUJE Crkva godišnje zaradi 140 miliona evra

BLIC ISTRAŽUJE Crkva godišnje zaradi 140 miliona evra

Srpska pravoslavna crkva je jedno od najuspešnijih “preduzeća” u Srbiji i po prihodima nalazi se na trećem mestu, odmah iza Naftne industrije Srbije i Elektroprivrede Srbije.
(+) Kliknite za uvećanje
Naravno, SPC se ne vodi kao firma, ali u 40 eparhija godišnje se sakupi oko 140 miliona evra, pokazalo je istraživanje “Blica”.
 
Crkva nikome ne polaže svoje finansijske izveštaje, pa ni javnosti. Zato smo uz pomoć naših insajdera iz samog vrha Patrijaršije SPC pokušali da otkrijemo jednu od njihovih najvećih tajni. I evo do čega smo došli.
 

Ploča za 500.000 evra
 
Kada su finansije SPC u pitanju javnosti je poznato samo nekoliko podataka. Mitropolit Amfilohije je otkrio da je manastir Ostrog 2014. zaradio 2,4 miliona evra i da je ovogodišnji budžet Mitropolije 770.000 evra. A vladika žički Justin smenio je igumaniju manastira Žiča jer eparhiji nije platila “porez” od 30.000 evra godišnje.
 

Hercegovačka eparhija u SAD izveze 100.000 flaša vina

U vreme krize eparhije SPC su bile jedne od najvećih investitora. Novac je ulagan u hotele, vinarije, poljoprivrednu proizvodnju jer im država na sve prihode od prodaje sveća, verskih obreda, izdavanja prostora ne naplaćuje dažbine. Od svih ovih prihoda u 40 eparhija SPC godišnje se slije između 130 i 150 miliona evra, otkriva jedan od insajdera iz vrha SPC.
 
Drugi sagovornih iz SPC objašnjava da samo od prodaje sveća i verskih obreda “jedna eparhija može da zaradi i do pet miliona evra godišnje”.
 
Tu treba dodati i biznis koji je većina eparhija razvila i od koga dobro zarađuju. U okviru crkvenih kompleksa izdaju se objekti, daje u zakup zemljište, otvaraju privredni objekti, podižu vinarije. Samo Zahumsko-hercegovačka eparhija u SAD izveze oko 100.000 boca svog vina, objašnjava naš sagovornik.
 

Crkva ne plaća ni porez na imovinu, ni PDV

Bez obzira na krizu, najviše novca u Crkvu dolazi od donacija. Tačnije rečeno “verskog pomodarstva” koje je, realno, Crkvi donelo blagostanje.
 
Novokomponovani vernici misle da će svoje grehe sprati ako daju prilog crkvi, pa se ogroman keš sliva u kase eparhija. U jednoj beogradskoj crkvi među dobrotvorima čije ime je upisano na ploči, našao se poznati kriminalac koji je pre nekoliko godina ubijen u sačekuši. I ta počast mu je pripala na osnovu priloga od 500.000 evra, objašnjava jedan od uglednijih vladika SPC koji je iz razumljivih razloga insistirao na anonimnosti.
 
Pomoć iz budžeta
 
Država iz budžeta plaća socijalno i zdravstveno osiguranje sveštenika SPC i za to će ove godine iz budžeta biti izdvojeno devet miliona evra. To je ujedno i jedini zvanični podatak o prihodima Crkvi kada je reč o državnom novcu.
 
A kada bi Crkva plaćala porez, kao što je slučaj u mnogim državama Evrope, od tog novca godišnje bi moglo da se napravi deset škola ili dve bolnice. Međutim, u Ministarstvu finansija tvrde da je Crkva od poreskih dažbina oslobođena zakonom.
Zakonom o PDV propisano je poresko oslobođenje za promet usluga verskog karaktera od strane registrovanih crkava i verskih zajednica.
 
Pored toga što ne plaćaju PDV, crkve su oslobođene i plaćanja poreza na imovinu.
 
Stav države je da porez na imovinu SPC i druge verske zajednice ne plaćaju sve dok im se ne vrati sva imovina oduzeta u posleratnom periodu, kaže Mileta Radojević, direktor Uprave za saradnju sa crkvama.
 
Krađa milion evra iz blagajne
Koliko novca ima u SPC govori i slučaj iz februara 2013. kada je glavni blagajnik Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke S. Ž. uhapšen zbog krađe od gotovo milion evra u kešu iz patrijaršijske kase. On je iz kase uzeo 19,5 miliona dinara, 40.000 švajcarskih franaka, 50.000 dolara i 890.000 evra.

No comments:

Post a Comment