img

img

Monday, December 29, 2014

Nikolić: O Kosovu da odluči narod na referendumu

Nikolić: O Kosovu da odluči narod na referendumu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je večeras u emisiji “Teška reč” na televiziji Pink da o priznanju nezavisnosti Kosova treba da odluči narod na referendumu.

"Optuživan sam kako nemam svoj plan za Kosovo, i to je bio jedan od aduta zašto ne treba da dobijem izbore. Onda sam dobio dve zahvalnice, od komesara EU. Vreme je da mi kažemo čvrsto i jasno, šta je rešenje ispod koga Srbija ne može da ide. Na KiM imate različite situacije. Jedan deo je gde nema Srba, i tu prištinska administracija apsolutno vrši vlast. Drugi, gde je većina albanaska, i Srbi u enkalavama, i tu opet Priština vrši vlast. Treći, gde su većinom Srbi, gde Albanaca nema, i gde prištinska administracija nema nikakve ingerencije. Trebalo bi videti šta bi tu moglo da se uradi i na koji način. Najpre treba zajednicu srpskih opština konstituisati i ne prihvatiti zahteve koje je Priština smislila. Ne treba prtihvatiti tu sugestiju iz Brisela da se ukinu sve paralelne institucije na severu Kosova, jer to znači da bismo odustali od principa koje smo zauzeli", rekao je Nikolić.
 
On je precizirao da je moguće zauzeti novi pristup u vezi četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom.
 
"Može da se napravi malo drugačiji pristup, da se razgraniči da li mi prihvatamo da prištinska administracija uopšte, ikada, preuzme ingerencije na severu Kosova i Metohije. Zašto bismo mi naterali svoj narod, ako to nije mogla ni sila ni oružje", kazao je Nikolić.
 
On je izjavio da Vučić ima početkom februara težak sastanak u Briselu i da će "mnogo toga  tada biti jasnije, onda će mu trebati stav Skupštine, šta može da zastupa a šta ne".
 
Nikolić je rekao da je rešenje za Kosovo referendum.
 
"Referendum mora da bude, šta građani odluče, tako će da bude. Ako bi građani rekli da potpišem nezavisnost Kosova, ja bih otišao sa funkcije na kojoj se nalazim", izjavio je predsednik.
 
Na pitanje da li ima dve politike prema Kosovu i Metohiji, Nikolić je odgovorio:
"Mi imamo samo jednu politiku, i to je politika koju je naložila Skupština Srbije i vladi i predsedniku Republike i svakom našem predstavniku koji na bilo koji način odlučuje u bilo kom segmentu kako će da se živi na KiM. Svima njima je dala nalog Skupština Srbije i daće svakako bar još jedan put".

Prema njegovim rečima, u novom sastavu Evropske komisije desilo se nešto pomalo zabrinjavajuće, a što se nije moglo čuti ranije od Ketrin Ešton i Štefana Filea, da će postojati zahtev za priznavanjem Kosova i Metohije.

Predsednik Srbije je rekao da narod na referendumu mora da odluči da li će prihvatiti sve uslove EU i da će odluku građana Srbije, kakva god bila, morati da sprovedu.
 
Nikolić je gostujući na TV Pink rekao da od zvaničnika EU Ketrin Ešton i Štefana Filea nikada nismo čuli da će postojati zahtev da priznamo nezavisnost Kosova i Metohije, ali da je sada to stiglo iz Brisela i da mu je to rekao evropski komesar Johanes Han.

Kako je objasnio predsednik Srbije, na to je reagovao nemački ambasador koji mu je kasnije rekao da ga je obmanuo "Blic", da nije verno prenesen...

On je kazao da će zamoliti ambasadora Hajnca Vilhelma da izdaju zajedničko saopštenje jer, kako je dodao, niti je u interesu predsednika države da se junači nad ambasadorom Nemačke, ali da ambasador svake države mora da zna u bilo kojoj državi dokle može da ide.

Dokaz mog tacnog prorocanstva u Listu "6 culo" -Politikino izdanje Beograd,novembar 1995. godine



 

 

http://www.horoscope-kamenjeljubica.com/e107/page.php?331

No comments:

Post a Comment