img

img

Monday, April 28, 2014

Holokaust...

Spor mađarskih Jevreja s vladom oko tumačenja holokausta

M.L.
Jevrejske organizacije su protiv spomenika koji, kako se tvrdi, prikriva odgovornost mađarskjih vlasti u deportacijama i ubijanju mađarskih Jevreja
(foto, Jevreji pred transport do logora smrti)
Federacija mađarskih jevrejskih opština zapretila je vladi Viktora Orbana da će bojkotovati ovogodišnje oficijelno obeležavanje u Mađarskoj 70-godišnjice holokausta nad mađarskim Jevrejima. Tim povodom je, kako javlja agencija DPA, ova glavna jevrejska organizacija u Mađarskoj postavila uslov da se jasnije mora pokazati uloga Mađara u deportacijama i ubijanju mađarskjih Jevreja 1944.
U Mađarskoj su počele pripreme za obeležavanje transporta više od 430 hiljada mađarskih Jevreja u nacističke logore smrti iz kojih je izašao živ retko koji od njih.
Ukratko, mađarskim Jevrejima smeta što vlada u Budimpešti nastoji da prikaže tu zemlju kao žrtvu nacističke agresije i da na Nemce prevali celokupnu odgovornost za holokaust. Takvu simboliku sadrži planirani spomenik povodom godišnjice okupacije Mađarske od strane nacističke Nemačke u martu 1944. i Jevreji traže da se odustane od tog spomenika. Kritičari smatraju podizanje takvog spomenika za deo širih nastojanja vlade Orbana da se zamagli odgovornost nekadašnjih mađarskih centralnih i lokalnih vlasti za za deportacije Jevreja u nemačke konclagere u junu 1944.
Predsednik ove federacije Andraš Heisler (Andras Heiszler) potvrdio je i zvanično da organizacija kojoj je na čelu odbacuje vladine planove za gradnju spomenika i centra u znak sećanja na holokaust u Budimpešti i spomenika, posvećenom godišnjici okupacije Mađarske od strane Nemačke u martu 1944. Ova organizacija protestuje, takođe, i protiv imenovanja novog direktora nacionalnog mađarskog Instituta za istoriju koji je, kako se tvrdi, opravdavao deportacije mađarskih Jevreja iz te države.
„Ukoliko iz vlade na dobijemo jasne odgovore na ove primedbe, naša odluka o bojkotu biće konačna“, rekao je on i dodao da odgovor čeka „u roku od nekoliko dana“.
Centar u znak sećanja na holokaust treba da bude postavljen u budimpeštanskoj železničkoj stanici na koju su dovođeni, i s koje su odvoženi Jevreji u logore smrti. Prema Heisleru, taj centar prelazi ćutke preko mađarske koloboracije s nacističkom Nemačkom.
Vlada je saopštila da namerava da se pomenu sve žrtve događaja posle upada nemačke vojske u Mađarsku 19. marta 1944.
„Te žrtve zaslužuju saosećanje i dostojnu uspomenu“, rekao je tim povodom portparol mađarske vlade.
http://www.balkanmagazin.net/javno-mnjenje/cid141-83168/spor-maarskih-jevreja-s-vladom-oko-tumacenja-holokausta

No comments:

Post a Comment