Visoke plate koje su šokirale BiH

Sarajevo -- Spisak 100 najvećih plata u javnom sektoru Federacije BiH izazvali su oštre reakcije javnosti u tom entitetu.
(Ilustracija: sxc.hu)

Direktori preduzeća u suvlasništvu Federacije BiH (FBiH), vladinih agencija, javnih ustanova, razvojne banke, dekani i univerzitetski profesori imaju 10 puta veća primanja od proseka u tom bosansko-hercegovačkom entitetu.
Spisak 100 najvećih plata objavili su lokalni mediji, ističući da se radi o "sramotno visokim prihodima dok većina građana jedva sastavlja kraj s krajem".

Prosečna plata u BiH iznosi oko 800 maraka (oko 400 evra), a penzija 150 evra, dok je u zemlji više od 560.000 nezaposlenih.

Spisak je objavljen na osnovu podataka neto-plata za mart, april i maj ove godine, koje je Poreska uprava FBiH dostavila Parlamentu, na inicijativu poslanika Stranke za bolju budućnost u Predstavničkom domu Hazima Kapića.

Na primer, Nedžad Polić, sada već bivši direktor "Bosnalijeka", u maju je primio platu od neverovatnih 41.761 marku (više od 20.000 evra), piše "Dnevni avaz".

Načelnik Operativnog centra MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, Srećko Glibić, imao je najvišu platu u aprilu, vrtoglavih 12.000 evra.

U tom mesecu na drugom mestu po primanjima bio je tadašnji direktor "Aluminija" Ivo Bradvica, s neto platom od oko 10.000 evra, dok je direktor "Sarajevo-osiguranja" Midhat Terzić jedan od vodećih po primanjima u sva tri posmatrana meseca - po više od 9.000 evra.

Osim funkcionera "Sarajevo-osiguranja", plate više od 7.500 evra primali su i pojedini članovi uprava "Bosnalijeka", "Aluminija" i "Union banke".

Plata direktora "Union banke" Admila Nukića i izvršnog direktora Vedrana Hadžiahmetovića premašivala je 8.000 evra.

Navode se i "manje" plate - direktor Razvojne banke FBiH Ramiz Džaferović u maju je imao platu od preko 4.000 evra a direktor Fabrike duvana Sarajevo Edin Mulahasanović u martu je primo više od 3.000 evra.

Član Predsedništva BiH i zamenik predsednika Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović primio je u martu oko 3.000 evra, a njegov zet Jasminko Akšamija u "BH Telecomu" imao je najveću platu - od 3.500 evra.

Apsurdne su i plate funkcionera u FBiH, pa tako prednjači sekretar Gradske uprave Sarajeva Elvir Hadžiahmetović s neto platom u maju blizu 4.000 evra, što je više i od primanja gradonačelnika Sarajeva, premijera Kantona, pa i samog premijera FBiH.

Plate nekih zaposlenih Gradske uprave Sarajeva više su od mesečnih primanja sudija Ustavnog suda i Suda BiH, Ustavnog i Vrhovnog suda FBiH, kao i državnih tužilaca, uključujući i glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Ne mogu da se požale ni univerziteski profesori, pa je tako Samir Čaušević, dekan Fakulteta za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu, prednjačio po primanjima u akademskoj zajednici, jer je, na primer, u aprilu imao 5.500 evra. Visoka primanja u tom mesecu imao je i dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Mostaru Ljubomir Zovko, i to oko 5.000 evra.

Neki od profesora imaju plate veće od državnih funkcionera. Naveden je primer plate profesora na Ekonomskom fakultetu mostarskog Univerziteta od skoro 3.000 evra, što je više od primanja premijera Federacije Vjekoslava Bevande koji je imao oko 2.700 evra.

U federalnim institucijama, rekorderi po primanjima su direktor Agencije za bankarstvo Zlatko Barš (u maju primio 5.500 evra) i njegov zamenik Nedžad Tuce sa 5.400 evra.