img

img

Sunday, December 1, 2013

 Za primer svima nama.. ili onima koji imaju...

30/11/2013 - 19:11

Tajno uštedeo 187 miliona dolara pa sve ostavio sirotinji (VIDEO)

Doniranim novcem će biti osnovana profitabilna fondacija, 40 odsto prihoda će odlaziti Dečijoj bolnici u Sijetlu i 30 odsto za stipendije siromašnim studentima Pravnog fakulteta Univerziteta u Vašingtonu

Džek Mekdonald iz države Vašington, SAD, u septembru je preminuo u 98. godini, a čitavog života je živeo štedljivo. Vozio se autobusom, nosio stare košulje i kupovao na popustima i niko osim najuže porodice nije ni slutio da je bogat.
Porodično nasleđe je tokom života pažljivim ulaganjem uvećao do sume od 187,6 miliona dolara, koju je nakon smrti namenio u dobrotvorne svrhe.
Doniranim novcem će biti osnovana profitabilna fondacija, 40 odsto prihoda će odlaziti Dečijoj bolnici u Sijetlu i 30 odsto za stipendije siromašnim studentima Pravnog fakulteta Univerziteta u Vašingtonu. Jedan deo, koji će samo u prvoj godini iznositi 2,8 miliona dolara, biće prosleđen severozapadnom ogranku Vojske spasa.
Mekdonald se rodio u provinciji Britanske Kolumbije, 30 godina je radio kao advokat, živeo je u skromnom dvosobnom stanu, biološke dece nije imao, a supruga mu je umrla 1999.
Foto: Wikipedia/Rattlhed
Foto: Wikipedia/Rattlhed
- Naša porodica je više od 40 godina živela sa neznanjem o Džekovom bogatstvu i sve vreme smo bili zapanjeni njegovim štedljivim načinom života i skromnim ponašanjem – kaže Regan Denis, Mekdonaldova pastorka.
Dodala je da je bio uvrnut i ekscentričan na mnogo načina, ali uvek je ostao veran sebi i postupao je u skladu sa svojim uverenjem da čovek svoje bogatstvo treba da upotrebi kako bi učinio što više dobra.
Predsednik Fondacije Dečije bolnice u Sijetlu, Dag Pič, Mekdonalda je poznavao više od 30 godina i tvrdi da je sebe doživljavao kao nekoga ko “kao dobar pastir” brine o nasleđenom porodičnom bogatstvu i pažljivo ga umnožava ulaganjem na berzi, da bi nakon njegove smrti bilo prosleđeno u dobrotvorne svrhe.
Za fondacije kojima je namenio novac bio je i lično vezan, Dobrotvornim radom u Dečijoj bolnici u Sijetlu bavila se još njegova majka, da bi on kasnije preuzeo taj angažman, dok je Pravni fakultet u Vašingtonu ustanova na kojoj je i sam diplomirao.
 http://www.telegraf.rs/zanimljivosti/890447-tajno-ustedeo-187-miliona-dolara-pa-sve-ostavio-sirotinji-video
 

No comments:

Post a Comment