img

img

Tuesday, June 18, 2013


 Sasvim realno sagledavanje sadasnje situacije u kojoj se nalazi Srbija u odnosu na Evropsku Uniju.

Vilijam Montgomeri: Vladi i SNS-u preti rascep

Vilijam Montgomeri, bivši ambasador SAD u Beogradu, optužuje Evropsku uniju da je Srbiju dovela pred nemoguć izbor i da Srbiji šta god da uradi predstoje politička previranja, nestabilnost, kao i podela u Vladi i u najvećoj vladajućoj stranci.
Situacija koja ide naruku samo ekstremistima: Vilijam Montgomeri
Montgomeri je juče „Blicu“ dao intervju elektronskom poštom.

Mislite li da bi teške odluke o Kosovu mogle da dovedu do razdora među liderima vladajućih stanaka? Da li već vidite pukotine u njihovim odnosima?


- Zbog nedostatka razumevanja za Srbiju ili zbog neosetljivosti i ravnodušnosti, Evropska unija je Srbiju stavila pred nemoguć izbor. Ako izabere bilo koju od dve opcije - bilo da prihvati ultimatum tipa “uzmi ili ostavi“ ili da ga odbije - to će gotovo sigurno podeliti Vladu, SNS i zemlju kao celinu. To ne bi trebalo da bude način na koji se EU ponaša prema jednoj budućoj članici. Činjenica je da je datum potpuno proizvoljan i da služi samo kao sredstvo pritiska u pregovaračkoj taktici. A molim vas da ne zaboravimo da čak i ako Srbija dobije datum za početak pregovora, nema apsolutno nikakve izvesnosti da će u doglednoj budućnosti biti i pozvana da pristupi EU. Makedonija i Turska imaju taj status i obe čekaju već više od decenije. Postoje neka 34 poglavlja pregovora koja se tiču svih aspekata društva, i sva moraju da budu zatvorena pre nego što članstvo u EU postane moguće. A svako od njih će zahtevati ustupke.

Šta bi moglo da izazove raspisivanje prevremenih izbora i da li mislite da bi postizanje sporazuma s Prištinom značilo da će ova koalicija ostati na sceni?

- Kao što sam rekao, i odluka da se ultimatum prihvati i ona da se on odbije podeliće zemlju i izazvaće politička previranja i nestabilnost. To je veoma nesrećna okolnost, jer bi srpski narod trebalo ohrabriti da u procesu približavanja EU bude jedinstven, a ne podeljen.


http://www.blic.rs/Vesti/Politika/376005/Vilijam-Montgomeri-Vladi-i-SNSu-preti-rascep

No comments:

Post a Comment