img

img

Monday, April 22, 2013

Divno i vecito prijateljstvo dva Naroda...

Nikolić: Srpski i jevrejski narod sudbinski vezani

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić primio je danas članove komiteta Konferencije evropskih rabina, koji prvi put zaseda u jednoj od država bivše Jugoslavije, i poručio da je prijateljstvo srpskog i jevrejskog naroda tradicionalno, da među njima nikada nije postojala zavada, a da ih vezuje to što su često bili žrtva mržnje.
- Mi smo kao narodi neraskidivo vezani, naše sudbine su vezane i uvek kada je naš narod patio patio je i vaš. U Srbiji antisemitizma nema ni zvanično ni nezvanično. Niko u Srbiji ne misli bilo šta loše o vašem narodu ili vam, ne daj Bože, želi lošu sudbinu - rekao je Nikolić u razgovoru sa rukovodstvom Konferencije evropskih rabina.

Nikolić je rekao da tamo gde su Srbi i Jevreji većina svi žive lepo, a da odande gde su manjina, iz njemu nedokučivih razloga, bivaju proterivani.

- Vi imate usađen instinkt i znate koga treba voleti više, a koga manje. Slobodno volite Srbiju i Srbe, uvek su vam želeli i uvek će vam želeti dobro - poručio je predsednik Nikolić i podsetio na dugu istoriju sapatništva dva naroda.

Nikolić je jevrejskom narodu i njegovim duhovnim vođama poželeo da okončaju eru neprijateljstava kojima su izloženi, onako kako Srbija danas pokušava da zaustavi jedno neprijateljstvo.

- Evropa nije imala previše razumevanja za našu državu, morali smo i mi malo da popustimo i spustimo glavu kada je drugi narodi ne bi spuštali, ali kad god bismo podizali glavu dobili bismo po glavi. Mi danas treba da mislimo na našu decu - rekao je Nikolić.

Najavljujući predstojeću posetu Izraelu, Nikolić je rekao da odavno želi da vidi državu koja je izgradila sebe ni iz čega, i od koje Srbija danas, iako joj je Bog podario prirodna bogatstva, uči kako se najefikasnije navodnjava zemlja.

Evropski rabini su predsedniku Nikoliću uputili blagoslov, poručivši mu da je vođstvo na ovom svetu samo odraz vođstva u duhovnom svetu, i da prava moć ne leži u buci i taštini već u tihom i skromnom stvaranju društva u kojem ljudi mare jedni za druge.

Predsednik Konferencije evropskih rabina, glavni moskovski rabin Pinčas Goldšmit je podsetio da je jevrejska zajednica postradala u Srbiji u Drugom svetskom ratu i da joj je u vreme komunizma uskraćena mogućnost da duhovno prosperira i cveta.

Podvlačeći bliskost dva naroda, Goldšmit je rekao da su i Jevreji i Srbi uspešno preživeli brojne egzile, diskriminaciju i stradanja, i da je garancija budućih prijateljskih odnosa to što generacijama u Srbiji nije bilo zvaničnog antisemitizma.

Anticipirajući ulazak Srbije u EU, rabin Goldšmit je konstatovao da su pravoslavci verska manjina u EU, i da se zajedno sa Jevrejima mogu boriti za pravo da žive u Evropi.

- Glas Srbije u EU će biti važan kao glas slobode i prava za religijske manjine - rekao je rabin Goldšmit.

On je predsedniku Nikoliću zahvalio na sprovođenju procesa restitucije i obnavljanju procvata jevrejske zajednice u Srbiji.
- To je dugotrajan, ali moralan proces i verujem da ćemo zajedno biti u stanju da pokrenemo renesansu jevrejske zajednice u Srbiji - rekao je Goldšmit.

Konferencija evropskih rabina osnovana je 1956. godine kako bi obnovilo duhovnu veličinu evropskog jevrejstva snaženjem religijskog osećanja i misli oko 1,7 miliona Jevreja koji trenutno žive širom Evrope.

Cilj Konferencije evropskih rabina je prenošenje tradicije predaka današnjoj i budućim generacijama evropskih Jevreja, borba protiv sekularizacije jevrejske zajednice, kao i odbrana ugroženih verskih prava i sloboda.

Pre sastanka sa predsednikom Nikolićem, evropski rabini su, povodom Dana sećanja na žrtve holokausta, genocida i druge žrtve fašizma u Drugom svetskom ratu, prisustvovali pomenu u memorijalnom kompleksu Staro sajmište.

Konferencija evropskih rabina okuplja više stotina verskih lidera svih jevrejskih zajednica u Evropi, a tokom trodnevnog boravka u Beogradu njeni predstavnici će se, osim što će održati niz radnih sastanaka iz domena svog rada, upoznati sa znamenitostima prestonice i istorijom jevrejskog prisustva na teritoriji Srbije.
http://www.blic.rs/Vesti/Politika/379099/Nikolic-Srpski-i-jevrejski-narod-sudbinski-vezani

No comments:

Post a Comment